Arteta: Hyllar spelarna efter 0-0 mot Liverpool trots 10 man

Mikel Arteta hyllade andan i sitt Arsenal-lag efter att Gunners kämpat sig till ett mållöst oavgjort resultat mot Liverpool på Anfield. Granit Xhaka blev utvisad i mitten av den första halvleken i den första delen av semifinalen i EFL-cupen i torsdags, efter att ha kastat sig högt in på Diogo Jota.

Arteta hyllar Arsenals ”broderskap” efter oavgjort på Anfield

Det är femte gången Xhaka blir utvisad sedan han debuterade i Arsenal 2016-17, mer än någon annan Premier League-spelare under den tiden.

Men utan nyckelmännen Sadio Mane och Mohamed Salah, som är med Senegal respektive Egypten i Africa Cup of Nations, vacklade Liverpool framför mål och lyckades inte utnyttja sitt numerära övertag.

Curtis Jones försök på stopptid var Reds enda skott på mål, och det försöket kom efter att Aaron Ramsdale hade gett Takumi Minamino (som hade sex försök totalt) en gyllene chans, bara för att den japanske anfallaren skulle skjuta den högt över ett gapande mål.

arsenal fotboll

Flera tongivande spelare i Liverpool borta

Baserat på Optas modell för förväntade mål (xG) var Minaminos chans matchens näst bästa möjlighet – ett xG-värde på 0,384 (38,4 procents sannolikhet att göra mål) – även om Bukayo Saka hade den bästa sikten på mål när hans försök från nära håll (0,402 xG) kvävdes av Alisson.

Arsenal, som saknade stamgästerna Emile Smith Rowe, Martin Odegaard, Takehiro Tomiyasu och Thomas Partey, går nu in i nästa veckas returmatch på lika villkor, med en plats i finalen mot Chelsea på Emirates Stadium på spel.

”De visade stor kampvilja, beslutsamhet, attityd, broderskap”, sa Arteta till Sky Sports. ”Man kunde se den beslutsamhet som de spelade med, de gav aldrig upp, det är extremt svårt i den här situationen mot den här motståndaren. Stor heder åt pojkarna.

”Jag vet inte om det [utvisningen] inspirerade dem, men de tog verkligen strid och jag sa till dem före matchen att man måste ha en viss attityd för att spela på den här marken, i svåra stunder måste man agera, man kan inte vara reaktiv för då blir det riktigt komplicerat och jag tycker att pojkarna anpassade sig riktigt bra i vissa stunder.

”Vi spelade den match vi var tvungna att spela, inte den match vi ville spela men den match vi var tvungna att spela.”

Arsenal är starka mot starka lag just nu

Arsenal presterade bra mot Manchester City på nyårsdagen, men fick se sig besegrade av Rodris sena segermål i en match där Gunners återigen reducerades till tio man – Gabriel Magalhaes utvisades vid det tillfället. Sedan Arteta tog över i december 2019 har hans lag fått 13 röda kort i alla tävlingar, fem fler än något annat Premier League-lag under denna period.

Gunners föll sedan ur FA-cupen i söndags och förlorade mot Championship-laget Nottingham Forest med 1-0, men Arteta menade att inkonsekvensen bara var ett symptom på ett till stor del oerfaret lag.

Han sade: ”Det är verkligen svårt att förklara, man ser prestationen mot City där vi förmodligen förtjänade mer, vi spelade med tio man och sedan spelar vi mot Forest och det var helt annorlunda. ”Idag fick vi tillbaka nivån och gjorde det vi var tvungna att göra. Det är ett extremt ungt lag, ibland kommer den där inkonsekvensen att hända.”

Klarar sig bra de gånger de får rött kort emot sig

Arsenal har nu undvikit nederlag i fyra av sina åtta senaste bortamatcher där de har fått ett rött kort i alla tävlingar, även om skador på Bukayo Saka och Cedric Soares ytterligare komplicerade saken inför söndagens derby i norra London mot Tottenham.

”Motivationen att spela ett derby ger energi när man inte har det, inga ursäkter vi ska spela matchen nu på bästa möjliga sätt”, tillade Arteta.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *