Guardiola anser att Arteta: Viktigaste ”spelaren” Arsenal har just nu

Pep Guardiola tror att Arsenal kommer att sakna sin ”viktigaste spelare” på lördag i den tvingade frånvaron av huvudtränaren Mikel Arteta, som han anser har Gunners i bästa form sedan även innan Arsene Wenger gick i pension.

Wenger lämnade 2018

Klubbstjärnan Wenger lämnade Arsenal 2018 efter 22 år i ledningen, under vilken tid han ledde några strålande tider men sedan också såg klubben hamna på efterkälken i Premier Leagues toppskikt mot slutet.

Unai Emery ersatte Wenger men höll bara i 18 månader innan han till slut fick se sin baskiske kollega Arteta efterträda honom, den tidigare Arsenal-kaptenen lämnade sin roll som Guardiolas assistent i City för att ta jobbet.

Arteta på rätt väg nu med Arsenal

Artetas vinstprocent (55,1 procent) är kanske inte bättre än Emerys (55,1 procent), men han firade nyligen sitt tvåårsjubileum som ansvarig och klubben verkar vara på väg mot en i stort sett positiv säsong efter en tidig svacka.

Lördagens besök av Premier League-ledarna City kommer dock tre dagar efter att Arteta testades positivt för coronavirus.

Guardiola menar att det kan bli ett hårt slag för Gunners.

Arteta viktig för klubben nu

”Jag skulle säga att Mikel kanske är den viktigaste spelaren de har”, sa Citychefen till reportrar. ”Jag känner till hans utstrålning, hans idéer och framför allt hans personlighet att göra det han tror att han måste göra för det bästa, för laget eller för klubbens bästa.

”Så det råder ingen tvekan om det. Det viktigaste vi vill är att han håller sig frisk, att symptomen är låga eftersom allt är under kontroll och att han återhämtar sig efter protokollen och kommer tillbaka snart.

”Och sedan är platsen som man älskar på sidlinjen, på träningarna, men jag vet exakt vilket Arsenal som kommer att spela, med Mikel eller utan Mikel.”

arsenal fotboll

Arsenal snittar på 2 mål per match denna säsong

Arsenal gör i snitt exakt två mål per match den här säsongen, vilket är det bästa man har noterat sedan Wenger lämnade, samtidigt som deras 1,6 förväntade mål (xG) också är en toppnotering under den perioden.

Man trodde till en början att Arteta skulle försöka implementera ett Guardiola-inspirerat bollinnehavssystem i klubben, men deras genomsnittliga passningssiffror har minskat från 523,7 per match under Emerys enda hela kampanj till 476,3 den här säsongen, med Arsenal mer villiga att lämna ifrån sig bollen och spränga snabba brytningar.

Arsenals facit mot City är väldigt dåligt

Även om deras 15 snabba brytningar kanske bara rankas som den åttonde högsta siffran i Premier League den här säsongen har deras frekvens mer än fördubblats till 0,65 sådana tillfällen per match från 0,32 under var och en av de två senaste kampanjerna under Arteta, vilket belyser en mentalitetsförändring.

Arsenals resultat mot City är fruktansvärt då de har förlorat alla sina nio senaste ligamöten med dem – inklusive 5-0-hammaren i augusti – vilket gör det till klubbens längsta förlustsvit mot en enskild motståndare någonsin.

Arteta har dock övervakat en fem matcher lång vinstsvit och fem raka hemmasegrar i ligan, och har hållit nollan i de fyra senaste matcherna – inte sedan 1999 har de vunnit fem raka hemmasegrar utan att släppa in något mål i toppskiktet.

Arsenal är på 4:e plats i skrivande stund

Arsenal är därmed uppe på fjärde plats med fyra poängs övertag på West Ham och Manchester United, vilket gör att Guardiola inte har några illusioner om vilken nivå Arsenal för närvarande spelar på.

På frågan om Arsenal är som bäst sedan Arteta tog över svarade Guardiola: ”Absolut, men inte bara sedan Mikel tog över som manager. Jag tycker att det är det bästa Arsenal de senaste fyra eller fem åren. ”Så det är ingen hemlighet att de nu är topp fyra. Energin de spelar med de goda idéer som Mikel har, och slutresultatet är att detta är ett exempel på att för att sälja något behöver man tid.

Arsenal på uppgång seda Arteta tog över säger Guardiola

”Jag hade känslan, inte bara klubben eller laget, det är uppenbart att han har förändrat klubben. Jag är ganska säker på att han kände för många saker som när han började i Arsenal kanske inte var bra och han tog det steg för steg. ”Kanske kommer vi just nu att möta ett av de en eller två bästa lagen i Premier League just nu, i bästa form med otroligt unga spelare som är dynamiska.

”De spelar med samma bakre fyra som är stabila och den fysik de har, det tempo de har, kvaliteten gör att det finns fler utrymmen. Så det kommer att bli en riktigt, riktigt tuff match. ”Så, som jag sa, sedan jag kom hit är detta det bästa Arsenal jag någonsin sett, och det är redan sex säsonger [sedan han flyttade till England].”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *