Arsenal: Xhaka tror inte att han kan ändra sig trots röda kort

Arsenals mittfältare Granit Xhaka accepterar att han måste ”förbättra” sitt disciplinära rekord, men han tror inte att han kan ändra sitt tillvägagångssätt. Xhaka drog till sig omfattande kritik efter att han blev utvisad i Arsenals semifinal i EFL Cup-semifinalen mot Liverpool. Den schweiziske landslagsmannen gjorde ett vilt utfall mot Diogo Jota i den första halvleken, där Liverpoolspelaren försökte få ner en högt uppställd passning innan han fick en hög spark av Xhaka.

Mer om engelsk fotboll

Xhaka spelar många gånger på gränsen

Det var ingalunda första gången Xhakas disciplin har ifrågasatts – det var hans femte röda kort sedan han kom till Arsenal 2016, vilket är det gemensamma högsta antalet för en Premier League-spelare under den tiden. Men han tror inte att det är möjligt att ändra sitt spel och påpekar att det inte är som om han gör det med flit.

”Det är inte så att jag planerar detta, sade han till Sky Sports före Liverpools 2-0-seger i torsdagens semifinalretur. ”Det är inte så att jag gör det här med flit, men ibland är jag i ett läge där jag måste ta en 50:50. ”Det är naturligtvis riskabelt. Nu kommer folk att säga: ’Ja, men varför tar du alltid [risker]? Det här är den jag är. Jag kan inte ändra mig själv från idag till imorgon.

arsenal fotboll

Xhaka tror sig inte kunna ändra spelstil

”Självklart måste jag förbättra mig och jag vet att jag måste förbättra mig, men i det här ögonblicket, om Jota tar bollen och gör mål, kommer de att säga igen: ’Varför stoppade du honom inte?’. Nu stoppar jag honom och de säger: ’Varför får du det röda kortet?’. ”I slutändan, efter matchen, är alla smartare än i stunden – även jag själv. Självklart, när jag ser tillbaka nu och säger: ’Behöver jag gå in i duellen eller inte? Nej.

”Men det är ett ögonblick, en sekund, där jag måste fatta ett beslut och den här gången tog jag fel beslut och jag tycker synd om laget, jag tycker synd om supportrarna, men tack och lov gjorde de ett fantastiskt jobb efter det.” Oron över Xhakas beslutsfattande har dock inte begränsats till enbart röda kort, eftersom han även har ett dåligt rykte när det gäller att släppa in straffar.

Han har begått sex brott som lett till straffsparkar under sin Arsenal-karriär, och endast David Luiz, Fernandinho (båda sju) och Wilfred Ndidi har släppt in fler under samma period. Det senaste av Xhakas sex fall kom mot Manchester City på nyårsdagen, då Arsenal-mannen fick straff för en sammandrabbning med Bernardo Silva – även om det förekom kontakt verkade Portugals stjärna kasta sig till golvet på ett teatraliskt sätt.

Får straffar emot sig i Arsenal

Domare Stuart Attwell dömde inte omedelbart ut straffen utan gjorde det först efter en VAR-kontroll, och Xhaka uttryckte sin frustration över situationer som dessa. ”Om man om man tittar i slow motion ser varje duell, varje foul för mycket ut”, tillade han. ”[Mot City] hade han [Attwell] redan bestämt att det inte var någon straff.

”Men efteråt går de till VAR och kontrollerar och kontrollerar och kontrollerar och kontrollerar. Saken är den att de kontrollerar två bilder, tre bilder, och de ser inte all handling. ”Jag hoppas att domarna i framtiden kan fatta sina egna beslut. Låt inte folk utifrån titta i slowmotion och sådana saker, för jag tror att i slowmotion ser allting svårare ut än det är.

”I slutändan är de också människor. De gör också misstag. Det är en del av jobbet. Alla gör misstag. Vi måste acceptera besluten och se framåt.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *