Användbara bettingtips från pokerbordet

Fotbollsbetting och poker är två spel som vid första anblicken är som natt och dag. Poker är ett kortspel som spelas mot andra spelare. Fotbollsbetting är spel på odds från ett spelbolag. Båda är samlingsnamn för fler olika spelvarianter. I poker spelas alltifrån hold’em till stud, och inom fotbollsbetting går det att välja bland ligor, matcher och bettingformer.

betting är en väsentlig del i båda spelen, och i poker är det viktigt att veta hur man ska satsa vid olika tillfällen. Trots sina olikheter kan fotbollsbettare hämta inspiration och tips från satsningsstrategierna som används i poker, oavsett vad de bettar på.

Poker och fotbollsbetting

(Källa: Unsplash. Marker samt tre öppna kort och två dolda.)

Positionerna vid pokerbordet

Poker är som tidigare nämnt inte ett enda spel. De allra vanligaste varianterna är Texas Hold’em, Omaha Hold’em och 7 Stud Poker. Dessa spel kan samtidigt vara Hi/Lo och Limit/No limit. Alla pokervarianter går ut på att varje spelare ska försöka forma den högsta handen. Om spelet är Hi/Lo vinner även den lägsta handen.

Det finns flera pokerhänder och de är rangordnade efter värde. Den lägsta handen kallas för high card, eller högsta kort. Den bästa handen en pokerspelare kan ha är Royal Flush. Det är en hand som består av ess, kung, dam, knekt och en tia. Därefter rankas händerna straight flush (färgsteg), fyrtal, kåk, färg, stege, triss, två par och par

En ny spelomgång i poker kallas för giv. En spelare utses alltid till knappen. Det är en symbolisk markör som visar vem som börjar i varje runda. Till vänster om knappen sitter lilla mörken och därefter stora mörken. Det är spelaren som sitter till vänster om stora mörken som börjar. Den första rundan i en giv kallas för ”före floppen”.

Detta är den första rundan som spelarna får välja om de vill syna, höja eller lägga sig. Nästa runda heter ”efter floppen” och spelarna får återigen välja hur de vill fortsätta. I Texas Hold’em är det här som de första tre gemensamma korten läggs ut. Därefter följer ytterligare två rundor till dess att samtliga fem gemensamma kort har delats ut.

Efter att det femte kortet har lagts ut är det dags för visning. Detta görs om det är fler än en spelare kvar. Det är då korten läggs på bordet och det avgörs vem som hade den bästa handen.

Poker spelas mellan två till sju spelare. Beroende på vilken variant som spelas är det viktigt att tänka på varje spelares position runt bordet. Poker spelas alltid medurs, det vill säga att det är spelaren till vänster som kommer näst på tur och platserna byts efter varje giv.

Spelaren som är sist att göra sitt drag i varje runda är den som har hunnit samla in mest information om de andra spelarna, vilket är en fördel. Positionen vid pokerbordet har en stor betydelse för vilken satsningsstrategi spelaren ska välja. Pokerspelare behöver nämligen inte följa en strategi genom hela spelet. De kan med fördel börja lugnare för att sedan spela mer aggressivt i slutet.

Pokerns start-, mitt- och slutfas

Det är inte alltid tillräckligt att ha en satsningsstrategi i poker, och framför allt inte i en turnering. Då handlar det om att skaffa en så stor pott som möjligt för att ta sig till finalen. En generell riktlinje är att satsa och spela mer aggressivt i den sista rundan.

En pokergiv kan delas upp i tre faser: start-, mitt- och slutfasen. I startfasen kan det vara en fördel om satsningens storlek följer resten av bordets. Målet är att samla in information om dina medspelare. Om du är den enda som höjer högt avslöjar det information om din hand.

I mittfasen kan det vara dags att höja satsningarna mer för att spela ut de medspelare som sitter på svagare händer. I slutfasen är det dags att avgöra hur du ska ta hem potten, utan att riskera att du förlorar dina egna marker.

Betting och poker

(Källa: Pexels. Visar korten vid pokerbordet)

Tajmingen är viktig i alla pokerspel. Om du höjer för mycket för tidigt kan du få de andra spelarna att lägga sig, vilket innebär att potten inte har hunnit växa. Efter floppen har du hunnit analysera dina motståndares satsningar och stämningen vid bordet, vilket kan göra det enklare att avgöra om det är läge att öka eller gå ”all in”.

Som 888Poker förklarar in sin guide med pokerstrategier går strategierna ut på att vinna men också på att minska risken att förlora. Det här är ännu viktigare i en pokerturnering då målet inte är att vinna marker för växling, utan för att nå finalbordet. I dessa lägen behöver spelaren göra en riskbedömning för att inte chansa för mycket. Det gäller framför allt att vara uppmärksam på de som sitter på mörker-positionerna, eftersom det är dem som har mest information.

Paralleller mellan poker- och fotbollsbetting

Trots skillnader kan fotbollsbettare hämta tips från pokervärlden. Bettare behöver också tänka på satsningens storlek och på tajmingen. Istället för att samla information från andra spelare, jämförs oddsen med information om den kommande matchen eller ligan.

Ju närmare matchen är desto mer information finns det att basera satsningen på. Vid långtidsspel, som på vilket lag som vinner en liga, finns det mindre information och formen kan ändras under en säsong. Då behöver bettaren se till tidigare resultat, uppgifter om försäsongen samt hur stämningen verkar i de andra lagen.

Bettare kan även finna likheter mellan en pokerspelares strategi och en fotbollsspelares. För att inte avslöja sig i ett spel kan en pokerspelare låtsas sitta på en svagare hand när det i själva verket är tvärtom. På samma sätt kan ett fotbollslag framstå som en lätt motståndare, men i själva verket överrumplar de det andra laget.

Detta är något som bettare behöver ha i åtanke när de väljer bland oddsen. Det är också viktigt att komma ihåg att ett lag inte behöver vara det starkaste bara för att det har en eller flera av världens bästa fotbollsspelare i truppen. I fotboll måste hela laget fungera tillsammans. Om det finns uppgifter om att några spelare inte fungerar ihop kan det vara ett tecken på att laget inte är i toppform.

Det finns likheter mellan poker och fotbollsbetting och båda spelen går ut på att samla information. Den med mest information, och nerver av stål, har möjligheten att spela sig fram till vinst, vare sig det är mot ett spelbolags odds eller mot andra pokerspelare.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *