Ansu Fati är redo för Barcas återkomst i Supercopa, bekräftar Xavi

Ansu Fati är inställd på att göra sin återkomst med Barcelona i den kommande semifinalen i Supercopa de Espana mot Real Madrid. Den 19-årige anfallaren har haft en särskilt svår tid under de senaste 14 månaderna och har bara hunnit med fem ligamatcher på grund av skador.

Skadedrabbad Ansu senaste säsongen

Fati missade större delen av säsongen 2020-21 efter att ha slitit sönder den inre menisken i sitt vänstra knä i november 2020, en skada som i slutändan höll honom borta till september 2021. Men hans återkomst då blev kort – han var med fem gånger i La Liga och gjorde tre mål, innan han sedan skadade sin hamstring nästan exakt på dagen ett år efter den första knäskadan.

Även under sin kortvariga återkomst lyfte Fati fram sin betydelse för Barca – han gjorde i snitt ett mål var 71:e minut, vilket är det bästa rekordet i klubben den här säsongen (min. 200 spelade minuter) och han var skoningslöst klinisk, dessa tre mål kom från endast 0,85 förväntade mål (xG).

FC Barcelona fotboll

Deepay underpresterar

Fati xG-överprestation på 2,15 är komfortabelt den bästa i Barca-laget den här säsongen. Deras nuvarande bästa målskytt, Memphis Depay, har underprestation i förhållande till xG utan straffar (6,0 xG, fem mål).

Men trots bevisen som visar hur mycket Fati kan vara en tillgång kommer Xavi att motstå uppmaningen att spela honom mot Granada på lördag och istället hålla honom tillbaka några dagar extra för att kunna vara med i onsdagens Clasico i Riyadh.

”Om det vore tvärtom, att spela mot Madrid i morgon och Supercopa mot Granada, skulle jag göra exakt samma sak”, sade Xavi till reportrar. ”Ansu mår bra, [men] jag hade vissa tvivel om att han skulle kunna spela morgondagens match. För tillfället föredrar jag att vänta eftersom den senaste erfarenheten han hade var ett återfall.

Älskar Ansu till 100 procent

”Vi älskar Ansu till 100 procent och att veta att han är på väg att återvända är en spektakulär nyhet för oss. Han har jobbat väldigt bra, med en väldigt stark ambition, som kan göra skillnad. ”Han är en grundläggande spelare, men vi vill inte ta några risker eftersom vi skulle förlora honom för resten av säsongen. Jag föredrar att vänta tills han är i full kapacitet – det är en fråga om fysisk kondition.”

Xavi talade några timmar efter att Philippe Coutinhos låneavgång till Aston Villa bekräftades, en flytt som kommer att gå hem hos många Barca-supportrar som hade blivit alltmer frustrerade över brasilianaren.

Men även om Coutinho kanske aldrig har varit den mest populära spelaren bland fansen berömde Xavi hans attityd. ”Det säger mycket om honom att han ville lämna för att få minuter”, sade Xavi. ”Hans lön har sänkts. Han är ett stort proffs som vill lyckas.

Flytta Coutinho pga stora lön

”Här hade han det svårt och han har letat efter en lösning. Alla spelare är väldigt professionella. Jag är nöjd med dem som spelar, men också med dem som inte spelar. De är exemplariska.” Barca hade varit angelägna om att flytta Coutinho delvis på grund av hans enorma lön, eftersom klubben behövde få bort spelare från lönelistan för att kunna registrera nya tillskott.

Ferran Torres kan fortfarande inte registreras efter sin flytt från Manchester City, även om Xavi försäkrade fansen att klubben gör allt den kan för att se till att den spanske landslagsmannen kan spela när han återvänder från sin coronavirus-vingade frånvaro.

Ferran testat positivt igen

”Idag har [Torres] testats positivt igen. Oavsett om vi kan registrera honom eller inte kommer han i princip inte att spela [mot Granada]”, fortsatte han. ”[Barca-chefen] Mateu Alemany arbetar 24 timmar om dygnet för att Ferran ska kunna spela när han testar negativt för coronavirus. Jag är optimistisk, jag litar på klubbledningen.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *