Fotbolls VM: Den ultimata guiden

Hur ofta är VM och fler frågor om VM besvarade i denna stora guide till fotbolls VM. VM i fotboll må vara ett tag bort i skrivande stund, men för fotbollsfans har nedräkningen redan börjat. Det skall bli så himla kul att se och uppleva fotboll i världsklass igen! Även VM mitt i vintern för första gången, även om det spelas i extremt varmt klimat detta året nere i mellanöstern. 

Om du inte vet så mycket om evenemanget, eller om du bara vill fräscha upp dina VM-fakta, kan du ta del av vår ultimata guide nedan.

Vad är fotbolls-VM?

VM är en internationell fotbollsturnering som tävlas av seniora herrlandslag från olika länder. Det är en av de mest populära internationella idrottstävlingarna och över 3 miljarder människor tittade på turneringen 2014.

Fans reser från hela världen för att följa sina favoritlag när de tävlar mot några av fotbollens mest talangfulla spelare.

VM består av lag från sex olika kontinentala zoner – Afrika, Asien, Europa, Nord- och Centralamerika och Karibien, Oceanien och Sydamerika.

fotboll vm guide

Hur ofta hålls fotbolls-VM?

VM, världens mest prestigefyllda fotbollsturnering, spelas vart fjärde år. Detta schema ger tid för kvalifikationsturneringarna och slutspelet att äga rum, så att de 32 landslagen kan spela mot varandra i den månadslånga turneringen.

Hur startade VM?

Det första världsmästerskapet ägde rum 1930 och föreslogs av Jules Rimet, som ville skapa en internationell tävling mellan herrfotbollslag (på den tiden var fotboll inte en del av sommarspelen). Turneringen bestod av tretton inbjudna lag och ägde rum i Uruguay, som också vann turneringen.

Varför arrangeras VM vart fjärde år?

Det fyraåriga avståndet mellan varje VM-turnering ger tid för att kvalmatcherna ska kunna spelas. Även om många av oss skulle vilja se VM varje år är vi nog alla överens om att det är en alltför stor och speciell händelse för att rusas fram!

VM har spelats vart fjärde år sedan den första turneringen i Uruguay 1930, och spelats vart fjärde år sedan dess, utom 1942 och 1946 då den inte hölls på grund av andra världskriget.

År 2018 deltog alla 211 medlemsländer för första gången i VM:s historia i kvalet till VM. Med Ryssland som automatiskt kvalificerade sig som värdland tävlade de återstående 210 nationerna om de återstående 31 platserna under 872 matcher.

Hur många världsmästerskap har det funnits?

Det har funnits totalt 21 världsmästerskap: det första var 1930 och det senaste 2018.

Vem vann VM 2018?

Frankrike besegrade Kroatien med 4-2 i finalen 2018 och tog sin andra VM-titel. Senast Frankrike vann VM var 1998, då de också var värdland för turneringen.

Hur skiljer sig VM från fotboll vid sommarspelen?

VM-turneringen är längre och innehåller fler matcher och lag än sommarspelen. Som jämförelse kan nämnas att VM 2018 bestod av 32 landslag och totalt 64 matcher. Vid sommarspelen 2016 fanns det 16 lag och 32 matcher.

Den andra stora skillnaden mellan de två evenemangen är åldersgränsen för turneringen i sommarspelen. Enligt reglerna för Summer Games måste spelarna vara under 23 år, och varje lag får ha tre spelare som är äldre än 23 år.

Vilket land har vunnit flest världsmästerskap?

Brasilien har vunnit flest världsmästerskap med fem. Italien och Tyskland ligger tätt efter med fyra vardera.

Hur många gånger har USA vunnit VM?

Trots fotbollens växande popularitet i USA har deras landslag aldrig vunnit ett VM. Eller kanske vi ska säga, inte ännu?

Vilka är VM-kvalgrupperna?

Som en del av VM-kvalet delas lagen in i konfederationer baserat på geografisk region. Det finns totalt sex konfederationer och var och en har sin egen process för kvalet.

När är VM-kvalmatcherna?

VM-kvalmatcherna för 2022 inleddes den 6 juni 2019 och kommer att pågå till deras planerade slut i juni 2022. Mer information om schemat för VM-kvalmatcherna finns här.

När börjar kvalet till VM 2022?

Kvalifikationsmatcherna till VM 2022 inleddes den 6 juni 2019 med matcher mellan AFC-lag (Asian Football Confederation).

Vm fotboll guide

Hur många lag går vidare i VM-kvalet?

Totalt 211 lag inledde kvalet till VM 2022. I januari 2021 finns det fortfarande 185 lag kvar i kvalet. Totalt 32 lag kommer att klara sig igenom kvalmatcherna för att få en plats i VM-turneringen 2022.

Hur fungerar VM-kvalet?

VM-kvalificeringsprocessen är en komplicerad operation som pågår under några år och skiljer sig åt för varje konfederation. För att ge en mycket förenklad förklaring spelar lagen inom varje konfederation mot varandra (vissa konfederationer delar in sina lag i VM-kvalgrupper) under ett antal omgångar, innan de går vidare till ett slutspel för att avgöra vem som kvalificerar sig till VM. En mer detaljerad beskrivning av processen, inklusive ett schema för VM-kvalet, finns här.

Hur kvalificerar sig USA till VM?

Kvalificeringsprocessen fick omarbetas på grund av COVID-19-pandemin. Den nya vägen till VM för Team USA skiljer sig från tidigare turneringar. Eftersom USA är rankat bland de fem bästa lagen i konfederationen har de ett bye för de två första tävlingsomgångarna och hoppar direkt till den sista kvalomgången.

I den sista omgången deltar de fem bästa lagen plus de tre bästa lagen från de två första omgångarna. Dessa åtta lag kommer att spela mot varandra två gånger (hemma och borta) för att fastställa de tre bästa lagen som kvalificerar sig till VM 2022. Om USA hamnar på fjärde plats efter den sista omgången har de fortfarande en sista chans att kvalificera sig i det interkonfederationella slutspelet, där fyra lag som precis missade kvalet inom sina konfederationer kommer att spela mot varandra om de två sista VM-kvalplatserna.

Lista över alla vinnare av världsmästerskapet

1930 i Uruguay : Uruguay besegrade Argentina med 4-2
1934 i Italien: Italien besegrade Tjeckoslovakien med 2-1 (ET).
1938 i Frankrike: Italien besegrade Ungern med 4-2
1950 i Brasilien: Uruguay besegrade Brasilien med 2-1
1954 i Schweiz: Tyskland besegrade Ungern med 3-2
1958 i Sverige: Brasilien besegrade Sverige med 5-2
1962 i Chile: Brasilien besegrade Tjeckoslovakien 3-1
1966 i England: England besegrade Västtyskland med 4-2 (ET)
1970 i Mexiko: Brasilien besegrade Italien med 4-1
1974 i Västtyskland: Västtyskland besegrade Nederländerna med 2-1
1978 i Argentina: Argentina besegrade Nederländerna med 3-1 (ET)
1982 i Spanien: Italien besegrade Västtyskland med 3-1
1986 i Mexiko: Argentina besegrade Västtyskland med 3-2
1990 i Italien: Argentina 1-0
1994 i USA: Brasilien besegrade Italien 0-0 (3-2 PK)
1998 i Frankrike: Frankrike besegrade Brasilien med 3-0
2002 i Japan: Brasilien besegrade Tyskland med 2-0
2006 i Tyskland: Italien mot Frankrike 1-1 (5-3 PKs)
2010 i Sydafrika: Spanien mot Nederländerna 1-0 (ET)
2014 i Brasilien: Tyskland mot Argentina 1-0 (ET)
2018 i Ryssland: Frankrike besegrade Kroatien med 4-2

Var äger VM rum 2022?

Nästa VM är VM 2022 i Qatar, som inleds den 21 november och kulminerar med VM-finalen den 18 december. Turneringen äger rum vart fjärde år.

Varför hålls VM 2022 på vintern?

Qatars subtropiska ökenklimat resulterar i mycket varma somrar, med toppar på i genomsnitt mellan 90 och 110 grader. Eftersom temperaturen ofta överskrider dessa medelvärden är det långt ifrån idealiskt – och till och med rent av farligt – att spela fotboll. Som en del av sitt vinnande bud på värdskapet för VM gick Qatar med på att arrangera turneringen i november och december, där de typiska temperaturerna ligger på 70-80 grader.

Hur väljs värdländerna för VM ut?

Länder som är intresserade av att stå som värd för VM måste först lämna in en ansökan, där de måste beskriva varför de skulle vara den perfekta platsen och inkludera sina planer för arenor, transporter och boende för fotbollsfans. Värdlandet har minimiförväntningar som det måste uppfylla för att kvalificera sig. Om de uppfyller dem röstar man sedan om nästa värdland.

Turneringen kommer att äga rum i ett antal städer i USA, Kanada och Mexiko. I VM 2026 kommer också antalet lag i turneringen att öka från 32 till 48.

Hur och varför fick Qatar värdskapet för VM?

VM-värden bestäms genom en budgivningsprocess. Qatar var en av elva nationer som angav sitt intresse före tidsfristen i februari 2009. Sex länder drog senare tillbaka sina anbud, vilket innebar att fem länder återstod när röstningsförfarandet inleddes: Qatar, USA, Sydkorea, Japan och Australien. Det var sammanlagt fyra omröstningsomgångar, där ett land slogs ut i varje omgång. Den 2 december 2010 tillkännagavs att Qatar skulle stå som värd för fotbolls-VM 2022.

Hur är det i Qatar?

Qatar kommer att bli en fantastisk värd för VM 2022. Även om landet är litet kan det stoltsera med otroliga kontraster och imponerande sevärdheter. Du hittar vackra stränder (Qatar har 563 km kustlinje längs Persiska viken), otrolig arkitektur i stadskärnorna och fascinerande landskap som fantastiska sanddyner, kalkstensformationer och underbara mangrover.

För VM kommer besökarna att dra nytta av Qatars ringa storlek. Alla VM-platser kommer att vara samlade inom ett litet område, ingen mer än 55 kilometer från Doha. Detta kommer att göra det enkelt för fansen att resa till flera matcher på olika arenor och samtidigt basera sig på en plats (i stället för att resa runt från stad till stad och bo på flera hotell).

Qatar kan vara mycket varmt på sommaren, men under VM i november och december kommer vädret att svalna, även om vi använder den termen löst eftersom de genomsnittliga topparna ligger på 70-80 Fahrenheit.

Som vanligt när du reser utanför ditt hemland kommer du också att hitta både olika seder och bruk, men med lite förberedelser och en vilja att vara flexibel kommer resenärer lätt att övertyga sig om Qatars charm.

Hur kommer VM-stadierna och städerna i Qatar att se ut?

VM-stadionerna 2022 kommer att vara några av de mest imponerande hittills. Av de åtta bekräftade arenorna är endast en (Khalifa International Stadium) för närvarande öppen, efter att ha genomgått en renovering 2017. De återstående arenorna är antingen under uppbyggnad eller fortfarande i planeringsstadiet och de kommer definitivt att imponera på besökarna.

Förteckning över VM-arenor i Qatar

Lusail Iconic Stadium, Lusail
Al Bayt Stadium, Al Khor
Al Wakrah Stadium, Al Wakrah
Al Rayyan Stadium, Al Rayyan
Khalifa International Stadium, Doha
Qatar Foundation Stadium, Doha
Stadion Al Thumama, Doha
Stadium 974, Doha

Hur kommer klädkoden att se ut i Qatar under fotbolls-VM?

Qatariska män och kvinnor klär sig vanligtvis i traditionella kläder, som är ganska blygsamma. Utlänningar förväntas inte följa samma normer, men det uppskattas och rekommenderas att besökare är känsliga för lokalbefolkningens värderingar genom att bära kläder som täcker axlar och knän.

Kommer VM i Qatar att ha luftkonditionering?

VM-arenorna 2022 kommer att vara toppmoderna och använda kylteknik för att se till att både spelare och åskådare håller sig svala och bekväma.

Behöver jag ett visum för Qatar?

De flesta besökare kommer inte att behöva visum för att resa in i Qatar. För närvarande tillåts 80 olika länder, däribland USA, Kanada och Mexiko, visumfri inresa för vistelser på upp till 30 dagar. Ett giltigt pass krävs för inresa. Vi rekommenderar att du granskar kraven innan du reser för att försäkra dig om att du har den mest aktuella inreseinformationen. Vårt conciergeteam före resan kan hjälpa till med alla frågor om resehandlingar och krav.

Hur ser VM-turneringen ut?

VM-lagsmatcherFör turneringen används en lottning för att dela in de 32 lagen i åtta grupper som består av fyra lag vardera. De fyra lagen i varje grupp möter varandra en gång, och vinnaren och tvåan går vidare till nästa steg: utslagsrundan, även kallad åttondelsfinal.

Vinnarna i utslagsrundan går sedan vidare till kvartsfinalerna, och vinnarna går vidare till semifinalerna och slutligen till finalen eller matchen om tredjeplatsen.

Detta kommer att förändras i och med införandet av 48 lag 2026, då antalet matcher kommer att öka till 80 och ytterligare en utslagsrunda kommer att läggas till.

Hur många matcher spelas i VM?

Det kommer att spelas totalt 64 matcher i VM 2022.

Hur många lag spelar i VM?

Sedan 1998 har totalt 32 landslag varit representerade i varje VM. Detta kommer även att vara fallet i Qatar år 2022.

Framöver kommer ännu fler lag att få möjlighet att uppleva fotbollens största turnering. Det har meddelats att 48 lag kommer att delta i VM-turneringen 2026 i USA, Mexiko och Kanada.

Vad får man för att vinna VM?

Förutom den stolthet och berömmelse som följer med att bli en nationalhjälte får det vinnande laget VM-trofén. Även om laget får njuta av det mycket omtalade firandet med trofén efter finalen, får de inte ta den med sig. I stället skickas de hem med en kopia.

Hur tillverkades världscupen?

Den nuvarande VM-trofén har presenterats för vinnande lag sedan 1970, även om en ersättare måste tillverkas efter att originalet stals 1983 och aldrig återfanns. Trofén, som tillverkades i Italien, är tillverkad av 18 karat guld och väger 13,5 pund.

Vad händer om det blir oavgjort?

Om det är oavgjort i slutet av en gruppspelsmatch i VM är resultatet oavgjort och lagen får en poäng vardera. När turneringen går in i utslagsrundorna spelas två 15-minutersperioder med förlängning. Om matchen fortfarande är oavgjord i slutet av de 30 minuterna går lagen till straffsparkar (bäst av fem). Om det fortfarande inte avgörs vem som vinner, fortsätter straffsparkarna en i taget tills det oavgjorda resultatet är klart.

Hur lång är VM-slutspelet?

Precis som de andra matcherna i turneringen består VM-finalen av två halvlekar på 45 minuter, följt av eventuell stopptid. Om matchen är oavgjord efter detta spelas två 15-minuters förlängningsperioder. Om matchen fortfarande är oavgjord efter förlängningen avgörs matchen genom straffsparkar.

Vad är formatet för en VM-match?

VM-matcherna består av två halvlekar på 45 minuter med en löpande klocka. Efter varje halvlek kan domaren lägga till stopptid för att kompensera för den tid som förloras på grund av skador, straffar och annat som stör spelet. Om matchen är oavgjord efter 90 minuter och stopptid kan förlängning spelas enligt ovan.

Hur stor är en VM-plan?

VM-fotbollsplaner är inte alla likadana, utan måste passa in i en särskild uppsättning riktlinjer som fastställts av det styrande organet. Om du föreställer dig en spelplan som en rektangel kallas de längre linjerna för ”beröringslinjer” och de kortare för ”mållinjer”. Beröringslinjerna måste vara lika långa och ligga mellan 100 och 110 meter. Målinjerna måste också vara lika långa och ligga mellan 64 och 75 meter.

Vad är en ”dödensgrupp”?

Dödensgruppen i VM är en grupp som är särskilt konkurrensutsatt, eftersom antalet starka lag i gruppen är större än antalet kvalplatser som finns tillgängliga för nästa fas av turneringen.

Vad är VM i fotboll för damer?

Precis som herrarnas version äger VM för damer rum vart fjärde år. Nästa VM för damer kommer att äga rum från den 10 juli till den 20 augusti 2023. Värdnationen för 2023 års VM för damer kommer att tillkännages i juni 2020.

Dam-VM följer ett liknande format som herrturneringen. Totalt 32 lag (utökat från 24 år 2019) kommer att få en plats i turneringen och värdlandet är garanterat en plats. En lottning används för att dela in lagen i åtta grupper om fyra.

När sker lottningen i VM?

VM-slutdragningen är preliminärt planerad till april 2022, med ett datum som ännu inte fastställts. Vi kommer att uppdatera dig så snart vi har mer information om VM 2022:s spelschema. Mer om fotbolls VM

Länder som har vunnit fotbolls-VM (från 1930 till 2018):

Vinnare Antal mästerskapsvinster

1. Brasilien 5 gånger mästare (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
2. Tyskland 4 gånger mästare (1954, 1974, 1990, 2014).
3. Italien 4 gånger mästare (1934, 1938, 1982, 2006).
4. Uruguay 2 gånger mästare (1930, 1950)
5. Argentina 2 gånger mästare (1978, 1986)
6. Frankrike 2 gånger mästare (1998, 2018)
7. England 1 gång mästare (1966)
8. Spanien 1 gång mästare (2010)

Intressanta fakta om VM

VM är ett av världens mest uppmärksammade sportevenemang och äger rum vart fjärde år för att utse världsmästare. VM-turneringen kommer att äga rum i Qatar från den 21 november till den 18 december 2022. Här är en lista med 28 roliga och intressanta VM-fakta för att få dig i fotbollsandan inför VM 2022 i Qatar:

 • VM 2022 i Qatar kommer att vara första gången som turneringen hålls i detta land.
 • VM 2022 blir Qatars första VM-deltagande. Det är första gången värdnationen gör sin VM-debut samma år sedan det andra VM 1934.
 • Totalt 3,5 miljarder människor (nästan hälften av världens befolkning) tittade in för att se VM 2018.
 • Detta är en ökning med 9 % jämfört med de 3,2 miljarder människor som tittade på VM i Brasilien 2014.
 • VM har spelats 21 gånger. Brasilien har flest titlar med fem. Italien och Tyskland ligger tätt efter med fyra vardera.
 • För första gången i fotbollshistorien hölls VM 2002 i två olika länder: Sydkorea och Japan.
 • Den äldsta målskytten i VM var Roger Milla, som var 42 år 1994 när han gjorde mål för Kamerun mot Ryssland.
 • Det ryktas att Indien drog sig ur 1950 års turnering eftersom de inte fick spela barfota.
 • Alla spelplatser för VM 2022 ligger inom en radie av 55 km från varandra, vilket gör det till det mest kompakta VM sedan den första turneringen 1930.
 • En av spelplatserna för VM 2018, Fisht Stadium i Sotji, var samma stadion som stod värd för öppnings- och avslutningsceremonierna vid vinterspelen 2014.
 • Det första världsmästerskapet spelades 1930. Uruguay var både turneringens värd och vinnare det året.
 • VM-trofén försvann i sju dagar 1966 när den stals strax före turneringen.
 • Avståndet mellan den östligaste värdstaden i VM 2018 (Ekaterinburg) och den västligaste värdstaden (Kaliningrad) var över 1 500 mil.
 • Som jämförelse är det ungefär samma avstånd som mellan Moskva och London i England.
 • VM 2022 blir det första vinter-VM på norra halvklotet. Turneringen kommer att äga rum i november och december för att undvika den intensiva värmen under sommaren i Qatar.
 • Den genomsnittliga publiksiffran per match under VM 2018 var över 47 000 fans!
 • Den poängrikaste matchen i VM-historien var 1954 när Österrike besegrade Schweiz med 7-5.
 • Italienarna har haft flest oavgjorda matcher i VM-historien med 21 stycken.
 • Av alla länder som har deltagit i VM har Indonesien spelat minst antal matcher – bara en 1938.
 • Mexiko har flest VM-förluster (27), även om de också har 16 segrar och 14 oavgjorda matcher.
 • Medan 32 lag kommer att kvalificera sig till turneringen 2022, kommer antalet att öka till 48 år 2026.
 • De flesta mål som någonsin gjorts av en spelare i en VM-match är imponerande fem, av Oleg Salenko från Ryssland.
 • Det ryktas att det VM-vinnande landet kommer att uppleva en babyboom nio månader efter VM. Hyundai har till och med skapat en reklamfilm som bygger på detta faktum.
 • Lusail, staden som kommer att vara värd för VM-finalen 2022, är en planerad stad för flera miljarder dollar som inte existerade före 2006.
 • En av arenorna för VM 2022 kommer att byggas av återvunnet material i en modulär konstruktion så att den kan monteras ned och återanvändas efter turneringen.
 • Qatar är det minsta land som står som värd för en VM-turnering.
 • Frankrike, som vann VM 2018, låg i underläge i endast 9 minuter under hela turneringen.
 • Vid VM 2018 blev Raphael Varane den nionde spelaren att vinna VM och Champions League samma år.
 • Belgien gjorde flest mål av alla lag i VM 2018, med sexton stycken.

Artikeln är inspirerad av: https://www.roadtrips.com/luxury-travel-guides/world-cup-ultimate-guide/

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *