West Ham United FC

West Ham United FC – Doldisen i ligan

West Ham United FC grundade 1895 som Thames Ironworks FC. Bakom initiativet stod järnarbetare från Thames Ironworks and Shipbuilding Co. Ltd och flera av arbetarna följde med laget även efter att de 1900 bytte namn till West Ham United FC. Laget är något av en doldis i Premier League, som bäst har de tagit en femteplacering (1998/1999). West Ham har numer aetablerat sig i toppen av den engelska fotbollen på riktigt.

Men sedan Premier Leagues grundades 1992 har de bara missat tre säsonger, vilket är bra för ett bottenlag. Bäst var de under 60-talet då de vann både FA-cupen (1964) och cupvinnarcupen (1965). Under VM 1966 spelade tre av det engelska landslagets spelare i West Ham. England vann och West Hams Geoff Hurst avgjorde med tidernas hittills enda hat-trick i VM-final.

Huliganer i West Ham United

West Ham har klart välkända supporters. Deras rivalitet med grannlaget Millwall, som historiskt har några de brutalaste huliganerna i världen har bidragit till West Hams huliganers framväxt.

West Ham United FC

Bild: Wikipedia.org

Rivaliteten skildras i filmen Green Street Hooligans från 2005. I den får man se skådespelaren Elijah Wood (Sagan om Ringen) sjunga supportersången ”I’m forever blowing bubbles” på Boleyn Ground, som är West Hams hemmaarena sedan 1904. Filmens namn syftar på Green Street House som är namnet på borgen som syns i klubbens emblem.

Hemsida: www.whufc.co.uk

Svensk supporterklubb: West Ham Fans Sverige

Grundades: 1895 som Thames Ironworks

Smeknamn: The Hammers, The Irons

Stadion: Boleyn Ground (Kallas Upton Park) Kapacitet: 35,303

Maskot: Herbie the Hammer, en hammare,

Derbyn: West Ham United vs. Millwall FC

West Ham United FC

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *