Van Dijk: Enkelt val för Klopp i Liverpool

Virgil van Dijk blir Jurgen Klopps enda enkla val när Liverpool slår Inter. Jurgen Klopp lämnade kanske San Siro med fler frågor om sitt Liverpoollag än vad han kanske hade förväntat sig efter en avgörande Champions League-seger. Tack vare en hårt kämpad 2-0-seger i Milano har The Reds en fast kontroll över sitt åttondelsfinalmöte mot Inter inför ett returmöte på Anfield nästa månad.

Mera om den engelska fotbollen

Och att den säkrades tack vare att Klopp till stor del kunde använda den starkaste trupp han någonsin haft till sitt förfogande är knappast någon anledning till oro. Men det finns vissa nackdelar med att äga en sådan pinsam rikedom, vilket var uppenbart över hela planen i Italien.

Till att börja med gjorde en mittfältsblandning som inte var tillgänglig för Klopp under Harvey Elliotts långa skadefrånvaro inte några särskilt starka anspråk på fler starter här. Samtidigt gjordes inte valbesluten i anfallet lättare av en blandad uppsättning prestationer från både startspelare och inhoppare i de främre delarna av laget.

Det fanns dock åtminstone en man som visade varför det inte borde finnas någon debatt om hans värde för ett Liverpoollag som hoppas på ännu fler stora utmärkelser den här säsongen: Virgil van Dijk.

Liverpool

Siffror om matchen och van Dijk

Låt oss börja med siffrorna, som visar att holländaren gjorde fler rensningar (sju) än någon annan spelare på planen under de 90 minuterna tillsammans med imponerande tre avlyssningar. Han överlämnade också bollinnehav vid färre tillfällen än någon annan startspelare på båda sidor (fyra).

Men vad denna statistik inte kan förmedla är det större inflytande som Liverpools nummer fyra hade på en match som var långt ifrån så enkel som poängställningen antyder. Det är omöjligt för någon data att förklara det ögonblick i första halvlek där Lautaro Martinez hade Van Dijk isolerad i en en-mot-en-situation men helt enkelt bestämde sig för att inte försöka passera honom på grund av hans rykte.

Inte heller kan siffrorna summera den rena uppgivenheten i Edin Dzekos ansikte när han kände en välbekant arm komma över honom precis när han såg ut att springa in på mål under samma period av matchen.

Och allt detta för att inte nämna den effekt Van Dijk har på sina lagkamrater, som inte skulle kunna hålla den aggressiva höga linjen utan att deras ledare var där för att diktera den.

Van Dijk ledde lugnt från försvaret

Varenda en av dessa kvaliteter visade sig vara avgörande under en kväll då Inter skulle hävda att de förtjänade mycket mer än vad de fick.

Simone Inzaghi förtjänar beröm för ett taktiskt upplägg med frontlinjen som innebar att värdarna aggressivt trakasserade ett av Europas mest fruktade lag och gav dem otaliga obekväma stunder som resultat. Att de inte kunde utnyttja dessa möjligheter berodde dock till stor del på mannen som lugnt och sansat ledde motståndarnas försvar även när saker och ting inte riktigt fungerade perfekt framför honom.

Inter måste snabbt gå vidare från denna besvikelse och omgruppera sig i tid inför en returmatch som de hoppas kan ge en av de stora comebacks i historien om tvåbenta europeiska matcher. Men sannolikheten är att de inte kommer att vara det sista laget som kommer att gå ifrån att möta Liverpool i Champions League den här säsongen och undra vad som kunde ha varit om det inte hade varit för Van Dijk.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *