Newcastle United FC

Newcastle United FC – The Magpies

Ekonomiska problem i klubben Newcastle West End ledde vintern 1892 fram till ett motvilligt beslut. Antingen var det tvungna att finna sig själva i konkurs, eller slå sig samman med rivalerna Newcastle East End. Eftersom att spelarna i West End ändå hade gått till East End i slutändan blev det rimligaste alternativet en sammanslagning. Ett erkänt lag inom den engelska fotbollen.

Sagt och gjort och i december 1892 skapades Newcastle United Football Club. Under sina första 22 levnadsår lyckades Newcastle United plocka hem tre ligatitlar och ta sig till fem FA Cup-finaler. United vann ligatiteln en gång till 1924 innan de försvann in gråzonen i 30 år.

Newcastle United FC är lite oberäkneliga

I efterkrigstidens England lyckades åter Newcastle United ta sig samman och slå sig upp i täten. Säsongen 1947/48 tog de sig upp ur andradivisionen och stannade sedan i förstaligan i tjugo år. De vann inga ligatitlar, men lyckades ta sig till ett antal FA Cup-slutspel och skapade sig ett namn som väldigt opålitligt lag. De hoppade upp och ner i tabellen och var ungefär vad GAIS är för svensk fotboll – oberäkneliga.

Newcastle United FC

Bild: commons.wikimedia

The Magpies

Stämpeln som Premier League-jojo har följt efter dem sedan dess. Efter att ha blivit nedflyttade 1989 hade inte många så stort förtroende för dem när de åter befann sig i Premier League säsongen 1992/93. Men helt plötsligt slogs de med Manchester United om ligatiteln 1996/1996 och sedan också 1996/1997. Newcastle United slutade tvåa båda säsongerna och de två nästföljande säsongerna lyckades de ta sig till FA Cup-final. Som de också förlorade.

Premier League

Sedan var det tyst om Newcastle innan ekonomiska problem av episka proportioner slog dem i mitten av 2000-talet. Ett tag kunde man buda på klubben via flera engelska tidningar. Även om det var ett pr-trick så sände det inte ut särskilt bra signaler. Men Newcastles jojo-färd fortsatte och säsongen 2008/2009 blev de åter nedflyttade efter att ha placerat sig på 18 plats i Premier League. Men det skulle inte dröja länge, för att vara exakt 319 dagar, innan de åter slagit sig upp ur Championship in i Premier League.

Hemsida: www.nufc.co.uk

Svensk Supporterklubb: Toon Army Sweden

Grundades: 1892

Smeknamn: The Magpies, The Toon

Stadion: St James’ Park. Kapacitet 52,387

Maskot: Monty the magpie, en fågel.

Derbyn: Sunderland A.F.C vs Newcastle United FC.

Newcastle United FC

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *