Spelare tillbaka på bettingsajterna

Återhämtning av betting och spel

År 2020 har definitivt varit ett lugnt år för sportsbetting och spelsajter som erbjuder sådant. Det är inte för att spelare har valt att spela mindre utan det är på grund av att ett stort antal sportevenemang har varit inställda.

Den pågående koronapandemin har satt stopp på de flesta lagsporter och till exempel all europeisk fotboll var inställd under flera månader. Detta har i sin tur resulterat att spelare inte har haft spelobjekt att spela på.

Medan spel på online slots har ökat i popularitet så har vadslagning minskat betydligt. Sakta men säkert har sportevenemangen återvänt och också spelare har varit ivriga att satsa på sina favoritmatcher. En annan anledning kan också vara att spelbolagen endast får erbjuda sina kunder 100 kr i oddsbonus.

En långsam ökning

Enligt Gambling Insider har spelare igen börjat satsa på olika spelobjekt i och med att sportligorna har återvänt till det nästan normala. Gambling Insider berättar ändå att även om trenden pekar uppåt så har det hela gått väldigt långsamt. Sedan augusti har spelare börjat satsa igen men det kommer ta en lång tid innan allt är tillbaka till det normala. Faktum att många har förlorat sina jobb under pandemin gör inte saken bättre.

Spelare har mindre tillgänglig inkomst vilket såklart påverkar hur mycket de kan spela. De flesta sporter spelar dessutom utan publik. Avsaknandet av en ivrig publik som gillar vadslagning kan också vara en bidragande faktor till att vadslagningen har minskat, sportsbetting och sportmatcher live går ändå hand i hand för många sportfans.

esport betting

Spel på e-sport har ökat

Under stora delar av året har e-sport varit en av de få sporter det har gått att spela på. Naturen av denna sport möjliggör att matcher och turneringar fortfarande kan hållas trots den pågående pandemin. Spelare kan spela hemifrån och ha ett säkert avstånd till övriga spelare. Också publiken kan njuta av matcherna på samma sätt som tidigare, det vill säga till exempel via streamingtjänster som Twitch. Allt detta gör att spelupplevelsen både för spelare och tittare är nästan densamma som tidigare.

Spelar på e-sport istället

Det tros också att många spelare som annars skulle ha spelat på till exempel en fotbollsmatch har valt att stilla sin vadslagningshunger med spel på e-sport istället. Enligt Forbes har vadslagning på e-sport stigit med 2992 procent jämfört med samma period föregående år. Detta är en otroligt stor ökning och visar att e-sportens popularitet hela tiden ökar. Medan bettingoperatörer år 2019 hade en omsättning på cirka 500 000 kronor så hade den ökat till nästan 50 miljoner i maj 2020. Detta utgör 4 procent av alla intäkter från vadslagning för brittiska spelsajter.

Spel på poker också populärare

Det är ingen överraskning att spel som inte beror på liveevenemang generellt sett har ökat. Poker är ett av dessa spel och spelare har under året begett sig till de många pokerborden som finns online. Spel på poker har ökat med 66%, ungefär lika mycket som spel på andra sporter har minskat.

Betting okar igen

Sammanfattning

Vi är övertygade om att koronapandemin inte kommer ha någon bestående effekt på vadslagningens popularitet. I takt med att sportevenemang börjar hållas som vanligt igen kommer också spelare ta sig tillbaka till bettingsajterna. Detta sker inte genast men vi tror att redan i slutet av nästa år kommer läget ha normaliserat sig.

Vi tror ändå att en del trender inom vadslagningen kan ändra efter detta år. Många spelare har för första gången bekantat sig med e-sport på grund av de få spelobjekten som funnits tillgängligt. Vi tror därför att många spelare har fått upp ögonen för denna sport och också fortsättningsvis kommer spela på dessa matcher. E-sporten kommer alltså ha en större marknadsandel av all betting och medan detta har förutspåtts redan tidigare så har koronapandemin gjort att förändringen skett snabbare.

Källor:

https://www.gamblinginsider.com/news/10374/better-collective-executive-players-are-back-to-sports-betting

https://www.forbes.com/sites/mikestubbs/2020/07/10/esports-betting-in-the-uk-rosesignificantly-during-coronavirus-lockdown/

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *